C-Site

17 Eenvoudige Gratis Apps voor de Bouw

Een blog voor de bouw over slimmer werken, betere projecten, meer winst en minder stress.

-> Blog en Anglais

Guest blogpost
Guestblogger: Jeroen De Paepe
Dit artikel verscheen origineel op de ArchiSnapper blog en werd geschreven door Jeroen De Paepe, oprichter van ArchiSnapper.

Bouw professionals – architecten, aannemers, ingenieurs – zijn vaak onderweg en kunnen daarom veel tijd sparen door gebruik te maken van de juiste apps.

Naast uitgebreide enterprise apps zijn er ook heel wat eenvoudige en gratis apps. Apps die je gewoon kan installeren en onmiddellijk in gebruik kan nemen, en die je op termijn heel wat tijd en gedoe kunnen besparen.

Hieronder lijsten we een aantal van deze gratis Apps voor de bouw op, verdeeld over 6 categorieën: administratie, meten, veiligheid, BIM/3D, verkeer, document management en toolbox.

Administratie

1. Scannable

Met de Scannable App (van Evernote) kan je zeer eenvoudig een papieren document omzetten in een PDF scan, die je dan kan delen met andere partijen.

Voor eenvoudige scans heb je op die manier geen behoefte meer aan een traditionele scanner. Waar je ook bent – in de wagen, bij een klant, op een werf – je kan gewoon deze App openen en boven een document houden om zo een scan van het document te bekomen. Hier is een video die toont hoe het werkt.

Deze App is enkel beschikbaar voor iOS.

Als je een iPhone of iPad gebruikt kan je ook de scanner van Apple gebruiken die automatisch op uw toestel beschikbaar is. Open de ‘notities’ app, en klik op de ‘+’ bij het aanmaken/bewerken van een notitie. Vervolgens tik je op ‘scan documenten’. Hier is een video die toont hoe dit werkt.

2. CamScanner

CamScanner is een vergelijkbare gratis scan app, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

Zoals je hier kan zien, kan je met deze CamScanner App naast het scannen van documenten ook ingescande documenten bewerken, een handtekening toevoegen, of zoeken in de documenten.

3. Adobe Fill & Sign

Als je vaak documenten moet invullen en ondertekenen dan kan je ook deze app gebruiken. Open een PDF, schrijf er tekst op, en plaats je handtekening. Deze video toont hoe het werkt. Download de Android of iOS App.

Met bovengenoemde apps kan je het traditionele proces vervangen dat typisch als volgt gaat:

 1. document printen
 2. document invullen en ondertekenen
 3. document inscannen via de traditionele scanner
 4. document doormailen

Van 3 minuten – traditioneel proces – naar 30 seconden door te gebruiken van deze eenvoudige en gratis Apps, en dat voor elke keer dat je een document moet scannen/invullen/handtekenen!

Meten is weten

4. Airmeasure

AirMeasure is een gratis augmented reality app. Deze App meet de afstand tussen de gebruiker en een bepaald object. Om accurate resultaten te bekomen is het belangrijk van eerst de kalibreren.

Hier is een video die toont hoe het werkt. Download de Android of iOS App.

Er zijn een aantal vergelijkbare Apps beschikbaar in de App and Play store (zoals bv Ruler AR en EasyMeasure), maar als je een iOS toestel hebt kan je best gewoon de Meten App van Apple gebruiken:

5. Meten/measure app van Apple

Sinds iOS 12 is deze Meten App (“Measure” in het Engels) van Apple beschikbaar op elke iPhone en iPad. Ook met deze App kan je eenvoudig de afstand tussen 2 punten meten. Deze video toont hoe het werkt. Download deze iOS App.

In de Meten App van Apple is ook een waterpas functionaliteit beschikbaar:

Als je Android gebruikt en op zoek bent naar een waterpas app, dan kan je bv iHandy Level gebruiken.

6. Marea

Marea is een App die gebruik maakt van Google Maps om snel de oppervlakte te berekenen van een bepaald lot of dak.

Dit werkt zeer eenvoudig: tik op de hoeken van het lot en de app toont de afstanden tussen de verschillende hoeken alsook de totale oppervlakte (plus eventueel de totale kost als je een prijs per vierkante meter ingeeft).

Dit is perfect voor wie een snelle inschatting wil maken van een bepaalde oppervlakte.

Download de iOS App. Marea is niet beschikbaar voor Android; GPS Land Meten is een vergelijkbaar alternatief dat wel beschikbaar is voor Android.

Ter info: zoals deze video illustreert kan je ook gelijkaardige zaken direct in Google Maps doen.

7. My Measure

Als je vaak ruimtes moet opmeten (bv voor renovaties of installaties), dan kan deze App nuttig zijn.

Een veel voorkomend probleem is namelijk dat je achteraf niet meer uit kan aan de schetsen met afmetingen op die je op dat stukje papier gemaakt hebt.

Met de My Measure App kan je foto’s nemen (bv van een kamer, muur, …) en op gestructureerde wijze afmetingen toevoegen op die foto. Dit maakt het veel duidelijker voor iedereen, waardoor er bv minder kans is op foute calculaties. Download de Android of iOS App.

Veiligheid

8. Rode Kruis app

Deze app van het Rode Kruis toont zeer snel en duidelijk de te nemen stappen in geval van een incident.

Bv in geval van brandwonden tik je in de app op de categorie ‘brandwond’ en vervolgens krijg je de te nemen stappen:

 1. hou de brandwonde onder het water
 2. bel 112 en zet op speaker.

De app is gratis, en kan in het uiterste geval levens redden. Een no brainer dus. Bovendien toont de app ook op een kaart de AED toestellen in de buurt. Download de Android of iOS App.

9. Decibel X

Protesteren medewerkers wanneer ze hoorprotectie moeten dragen?

Toon hen met deze eenvoudige geluidsmeter app dat hun gehoor risico loopt als ze zich niet beschermen.

Download de Android of iOS App.

3D / BIM modellen bekijken

Voor degene die geen desktop BIM software hebben, zijn er een aantal gratis apps waarmee je 3D modellen kan bekijken via smartphone of tablet.

10. Field 3D (Tekla)

Als je een IFC file ontvangt, dan kan je deze bv op uw Dropbox of Google Drive plaatsen en van daaruit openen via de Field3D App om het 3D model te bekijken.

Deze App doet niet meer dan dat: het bekijken van 3D modellen via smartphone of tablet. Download de Android of iOS App.

11. BIMx

BIMx is een gratis App van Graphisoft waarmee je ARCHICAD modellen kan bekijken. Architecten gebruiken deze BIMx app vaak om ontwerpen te tonen aan klanten of aannemers op de werf. Met deze App is het ook mogelijk om te navigeren tussen het 3D model en de 2D plannen. Deze video illustreert hoe de App werkt. Download de Android of iOS App.

Verkeer

12. Waze

Als architect, ingenieur of aannemer ben je vaak onderweg.

Waze is een must om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan verkeer en files. Waze gebruikt real time verkeersdata (van andere Waze gebruikers) waardoor je net op tijd de juiste weg kan inslaan en files kan vermijden. Daarnaast toont Waze op de kaart nuttige info zoals politiecontroles, versperringen, werken, … Deze App zal u uren tijd besparen.

Google Maps is zeer gelijkaardig aan Waze, maar we verkiezen toch Waze omdat het een aantal nuttige features heeft zoals:

 • Uw agenda verbinden aan Waze, zodat je uw afspraken op de kaart ziet en er kan op tikken om de route te starten
 • Een rit plannen: geef in om welk uur je waar moet zijn, en Waze zal een notificatie sturen wanneer je moet vertrekken (in functie van het verkeer en jouw locatie)
 • Het weergeven van nuttige informatie op de kaart, zoals tankstations in de buurt.

13. Parking apps zoals 4411

De meeste steden in Vlaanderen bieden de mogelijkheid om een parkeersessie te boeken via de 4411 app.

Dit bespaart je de zoektocht naar de dichtst bijzijnde parkeermeter. Bovendien kan je de parkeersessie stoppen zodra je terug aan de wagen bent. Je betaalt m.a.w. geen minuut langer dan nodig, en je krijgt een notificatie als uw maximale parkeertijd overschreven is.

Net zoals de laatste 20 jaar geleidelijk aan alle telefooncellen verdwenen zijn uit het straatbeeld, lijkt het erop dat ook hetzelfde zal gebeuren met de parkeermeters.

Document management

Google Drive en Dropbox zijn mainstream apps geworden, niet? Toch zie ik nog heel veel bouw professionals die hun plannen afdrukken alvorens ze naar de werf gaan, of die – eens ze op de werf zijn – geen eenvoudige methode hebben om er aan te geraken wanneer dat nodig is.

Met tools als Dropbox en Google Drive heb je altijd al uw documenten bij je, waar je ook bent: je hebt ze op uw desktop, smartphone en tablet. Je kan dus nooit een document of plan of tekening vergeten.

14. Google Drive (of Dropbox)

Met Google Drive kan je al uw documenten, tekeningen, plannen, contracten, … in de cloud bewaren en ze ten alle tijd van overal raadplegen.

Je kan bovendien ook documenten delen met collega’s of anderen, en via Google Docs of Google Sheets real time samenwerken in hetzelfde document. Google Drive is gratis tot 15 GB, waarna je betalend kan overschakelen tot 100 GB, 200 GB etc. Met de Google Drive app kan je trouwens ook documenten scannen.

Dropbox is zeer gelijkaardig aan Google Drive om documenten te beheren en te delen. De eerste 2GB zijn gratis, waardoor je al snel moet switchen naar een betalende versie.

Beide zijn uitstekende tools om op efficiënte wijze om te gaan met documenten. Als je nog geen dergelijke systeem gebruikt, dan wordt het hoog tijd.

Toolbox Apps

15. Construction Works Calculator

Geen reden meer om uw rekenmachine mee te nemen naar uw werven. Niet enkel zit er standaard een rekenmachine op elke smartphone of tablet, er zijn bovendien een aantal specifieke reken apps voor de bouw.

Deze “construction calculator apps” bevatten de meest voorkomende formules voor de bouw, om bv de hoeveelheid zand of water te berekenen die nodig zijn om een bepaald volume beton te maken, of het aantal tegels dat nodig is om een bepaalde oppervlakte te bedekken, of het aantal tredes in een trap, …

Construction Works is er slechts één van dergelijke construction calculator apps. Download de iOS App -deze App is niet beschikbaar voor Android. Construction Calc Pro of Constructing Calculator zijn vergelijkbare apps die ook beschikbaar zijn voor Android.

16. Compass App

17. Buienradar

Deze app is goed gekend en hoeft geen verdere uitleg of toelichting.

Een accurate voorspelling van het weer kan in de bouw zowel nuttig zijn voor veiligheid op de werf (bv in geval storm, hevige regen, of sneeuw) alsook voor het inplannen van bepaalde activiteiten waarvoor het droog moet blijven (dak vervangen op een bestaande woning, chape leggen, …).

Vergeet je Camera niet …

De camera op je smartphone of tablet is wellicht de belangrijkste app die je kan/moet benutten. Veel foto’s nemen is cruciaal in de bouw. Hier zijn 3 redenen voor:

 1. een foto helpt duidelijker te communiceren: een foto zegt meer dan woorden, niemand leest paragrafen lange tekst
 2. die ene foto die je nog getrokken hebt na het uitvoeren van een werk kan een dispuut of een rechtszaak helpen winnen
 3. foto’s zijn marketing materiaal, bv voor op je website, of om een opgeleverd project te delen via LinkedIn of Facebook

… en voice to text!

Dit is een gouden tip. Benut de voice to text functionaliteit op je smartphone of tablet. Je kan gewoon spreken, de tekst rolt eruit. Bekijk hier een eenvoudige illustratie van de werking van voice to text binnen de ArchiSnapper App.